Saturday, 23 February 2013

3S:Sayu Sebuah Sayonara

Bismillah..Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..

Lumrah dalam sebuah ceritera kehidupan.Yang mana ada permulaannya,pasti akan ada pengakhirannya.Panjang mana pun jalan yang kita lalui,akan ada penghujungnya kelak.

26 April 2012 - Detik bermulanya sebuah amanah.Pada tahun kedua pengajian di Bumi Jordan ini,diri tidak dapat lari dari sebuah amanah.Dalam pengalaman berpersatuan,tambahan lagi untuk sebuah persatuan yang besar,masih sedikit pengalaman yang ada dalam diri kalau dikira membuatkan diri rasa macam tak layak untuk memegang amanah itu.Takutnya untuk memegang sebuah amanah kerana takutnya kita untuk berhadapan dengan yang namanya Ujian.

Lesson 1 :)
Seorang arkitek pasti lebih tahu tentang senibina bangunan yang dia bina berbanding orang yang hanya memandang bangunan itu dari luar.Mungkin kita rasa kita tak layak,tak mampu dan sebagainya lah,tapi Allah lebih mengetahui akan kemampuan hambaNya.He knows you better than anyone.

Lesson 2 :)
Pengalaman bukan benda yang mana kita boleh dapat tanpa melaluinya,so untuk dapatkannya,you have to grab it and face it.

Lesson 3 :)
Bilamana adanya ujian,maka yakinlah di belakangnya pasti ada penyelesaian.Bilamana adanya kesusahan,maka yakinlah di belakangnya pasti ada kesenangan.
Bukankah Allah telah berfirman dengan penuh kasih sayang :

"إنّ مع العسر يسرا"
"sesungguhnya dengan kesusahan itu adanya kesenangan "


Seakan masih baru lagi amanah ini dipikul,dan kini,amanah itu hampir tiba ke penghujungnya.
Hanya berbaki 24 hari lagi.

Di pengakhiran jalan ini,masih ada amanah yang perlu diselesaikan.
Di pengakhiran jalan ini,rasa sayangnya akan amanah itu masih menebal.
Di pengakhiran jalan ini,kegembiraan yang tercipta dalam amanah itu pasti akan dirindui.





Tuesday, 12 February 2013

"Memoir Of Me :MEM 2012"

Bismillahirrahmanirrahim :)

Selawat dan salam buat Nabi Muhammad S.A.W serta ahli keluarga dan sahabat baginda..





Alhamdulillah,masih bernafas pada tahun baru 2013 yang ana kira masih berada pada awal tahun lagi.Setelah sekian lama dan pelbagai agenda kehidupan sudah dilalui,1001 kenangan yang tercatat dalam "Memoir Of Me : MEM 2012 " .Suka,duka,senyum,tangis,gelak tawa dan hiba becampur dalam satu adunan yang dinamakan KEHIDUPAN HAMBA.

Jika difikirkan kembali,mungkinkah ana mampu untuk ingat kembali semua peristiwa @ kenangan sepanjang tahun 2012 yang lepas ?

" Apa agaknya yang aku dah buat untuk jadikan diri aku lebih baik ? "
" Apa agaknya yang aku dah usahakan untuk jadikan agamaku lebih baik ?"
"Apa agaknya yang aku dah sumbangkan untuk membantu Islamku ?

dan....

" Apakah amalanku yang sudah aku lakukan mampu mendekatkan diriku ke Syurga Allah ?"
" Apakah amalanku itu benar-benar menjadi saham untukku meraih Redha Allah?"

Kehidupan manusia terlalu singkat.Paling lama kita hidup mungkin 100 tahun.Paling singkat kita hidup mungkin 20 tahun,10 tahun atau mungkin juga 1 minit selepas kelahiran kita.

Kitalah manusia yang bergelar hamba.Sentiasa lupa atau mungkin sengaja melupakan.Lupa akan hakikat kehidupannya dan amanahnya oleh kerana terperangkap dengan indahnya dunia.

Dalam kealpaan seorang hamba,Allah masih memegang hati seorang hambaNya.Tetap melimpahkan nikmat dan rahmat buat seorang hambaNya.Kasihnya Allah pada kita. Alhamdulillah,Thank you Allah <3


Nota Seorang Hamba : jangan sampai Allah biarkan dirimu dalam kealpaan yang berpanjangan.